διαφημιση1

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Για να δούμε όμως,
η προτεινόμενη διαδικασία στα συνεδριακά κείμενα της ΛΑΕ, "πρώτα βγαίνω από την ευρωζώνη και μετά συγκρούομαι με την ΕΕ, και μετά κάνω ένα δημοψήφισμα για το αν θα μείνω ή θα φύγω από την ΕΕ", τι λέει και τι δεν λέει ακριβώς;
-1. λέει ότι, η ευρωζώνη είναι μέρος της ΕΕ, που τα όσα ισχύουν σε αυτήν δεν είναι υποχρεωτικά για την υπόλοιπη ΕΕ.
-2. λέει ότι, η φυσική φορά των πραγμάτων είναι πρώτα να φύγεις από την ευρωζώνη. Γιατί όμως; Είναι πιο ώριμο αυτό το αίτημα; Εχουμε αγώνες εργατών, υπαλ/λων αγροτών, που το προβάλλουν; Π.χ. μπορεί περισσότερος κόσμος να παλέψει για την έξοδο από την ευρωζώνη, και λιγότερος για να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή, την αλιεία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ζάχαρης και βιομηχανικών προιόντων; Θα είναι λιγότερος ο κόσμος που θα παλέψει για να καταργηθούν τα ληστρικά συμβόλαια με τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία; Θα είναι λιγότερος ο κόσμος που θα παλέψει εναντίον της λήψης μέτρων για την αποδιάρθρωση της εργασίας και στης κοινωνικής ασφάλισης, που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, ως επιλογές των εθνικών τους κυβερνήσεων.
-Και στο σημείο αυτό, αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι στην αγωνιστική και κομμουνιστική αριστερά, θεωρούμε ώριμο το αίτημα που έχουν συνειδητοποιήσει οι εργαζόμενοι και είναι έτοιμοι να παλέψουν γι'αυτό. Είναι μια τελείως διαφορετική θεώρηση από μια ανάλυση οικονομολόγων, όσο "αριστερή" και να είναι.
3. δε λέει ότι, πριν μπούμε στη ζώνη του ευρώ, είχαμε αγώνες εναντίον όλων αυτών των "μεταρρυθμίσεων", που σήμερα επιβάλλονται. Δηλαδή οι "μεταρρυθμίσεις" της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, επιχειρήθηκαν και όταν είχαμε εθνικό νόμισμα. Δηλαδή το νόμισμα δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές μέσω των εκπροσώπων τους στο eurogroup.
4. δε λέει ότι, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι όρος της συμφωνίας του Μάαστριχτ. Μιας συμφωνίας που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο αυτές της ευρωζώνης. Και τις αφορά με δύο τρόπους, πρώτον μέσω του τραπεζικού συστήματος και της εξάρτησής τους από την ΕΚΤ και δεύτερον μέσω της προσπάθειάς τους να ενταχθούν στην ευρωζώνη.
5. δε λέει καθόλου, και είναι μεγάλη απορία αυτό, τι σημαίνει ο ESM. Θα ακούσατε από το δελτίο ειδήσεων ότι ο ESM για να εκταμιεύσει την τρέχουσα δόση, θέτει και κάποιους άλλους όρους. Μπορεί να ξεχαστεί ότι τα χρήματα πλέον, έρχονται μέσω του ΕSM; Δηλαδή μιας Ανωνύμου Εταιρείας, που είναι μεν κατασκευή των κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και "τρίτων".  Μπορεί να ξεχαστεί ότι στο καταστατικό του ESM αναφέρεται ότι "για να δοθούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, εξετάζονται οι οικονομικοί δείκτες, αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες"; Μπορεί να μην αναλυθεί το γεγονός ότι ναι μεν η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά μετά την εμπλοκή του ESM στην καταβολη του δανείου, και εφ'όσον πρόκειται για μια Ανώνυμη Εταιρεία, ιδιωτικού δικαίου, αυτομάτως η Ελλάδα, δεν είναι ακριβώς μέλος της ευρωζώνης; Είναι όμως μέλος της ΕΕ. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως ότι τα νήματα πρόσδεσης της χώρας με ευρωπαϊκούς "θεσμούς", είναι πολύ παραπάνω από την ανάλυση "θα φύγουμε άμεσα από την ευρωζώνη και μετά βλέπουμε";
-Αφού όμως το θέμα είναι τόσο σύνθετο, γιατί κάποιοι το αντιμετωπίζουν τόσο απλοϊκά και μάλιστα εξ'ονόματος της μόνης αριστεράς; Πόσο δόκιμο, από πολιτική άποψη είναι να λες ότι όλο το πρόβλημα σε επίπεδο κυβέρνησης είναι ο Τσίπρας και σε επίπεδο πολιτικής το ευρώ; Και μάλιστα, πόσο δόκιμο είναι να επιζητάς μια πλατειά πολιτική συμμαχία στη βάση της απόρριψης του Τσίπρα και του ευρώ και όχι μια πολιτική συμμαχία στη βάση της ανάδειξης μιας πραγματικής λαϊκής εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και φυσικά την ευρωζώνη;
Δύσκολο να κατανοηθεί; καθόλου. Απλώς έχει ένα μικρό πρόβλημα. Πλησιάζει πολύ τη θέση του ΚΚΕ. Και η σημερινή, προσωρινή ηγεσία της ΛΑΕ, θεωρεί ότι πρέπει να μπει στη βουλή, γιατί δεν υπάρχει εκεί μέσα καμιά αντιπολίτευση. Αγνοεί δηλαδή το ΚΚΕ. Και πάνω απ'όλα αγνοεί το ζήτημα της εξουσίας. Φτάνει μια κυβέρνηση να αποτελείται από τα σωστά πρόσωπα για να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Τσίπρας. 
-Εν τάξει, δεν θα πάρουμε. Αποκλείεται να δεχτούμε να παίξουμε το ρόλο του αναχώματος με τόσο αφελή τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου