διαφημιση1

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κριτήριο της αλήθειας, η πράξη.

Τρείς ημερομηνίες, και όχι μια που λέει το τραγούδι, θα μας στοιχειώνουν για πολλά χρόνια. 
-3 Ιουλίου 2015, ημέρα Παρασκευή,
-5 Ιουλίου 2015, ημέρα Κυριακή,
-6 & 7 Ιουλίου 2015, ημέρα Δευτέρα και Τρίτη.

Έκπληξη? Για μένα η μοναδική έκπληξη ήταν η προσωπική στάση του Α. Τσίπρα, για την οποία κάποια στιγμή θα μάθουμε ασφαλώς τα πραγματικά γεγονότα. Τίποτε άλλο. Πολλές φορές είπα και έγραψα ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ, ήταν η προσχώρηση της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ, στο αντίπαλο στρατόπεδο, πράγμα που έγινε.
Αμφισβητώ το επιχείρημα ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα ξαφνικού εξαναγκασμού. Κι’αυτό, γιατί με την ιδιότητα της Περιφερειακής Συμβούλου Αττικής, παρακολουθώ ένα χρόνο τώρα τις εξελίξεις από τη σκοπιά της "εφαρμοσμένης πολιτικής της Δύναμης Ζωής" στην Περιφέρεια Αττικής. Μια πολιτική της οποίας προΐσταται η Ρένα Δούρου, αξιοποιώντας κάθε πτυχή και δυνατότητα συγκεντρωτικής λειτουργίας που δίνει ο Καλλικράτης, τον οποίο έχοντας καταγγείλει με όλους τους τρόπους ο Σύριζα και η Δύναμη Ζωής, τελικά μπήκε και αυτός στη λήθη της Εθνικής Συναίνεσης για την Διοικητική Μεταρρύθμιση που απαιτεί η ΕΕ.
-Η παρουσία της ΔΖ στο ΠΣ είναι η αναίρεση της πολιτικής του Σύριζα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Το επιχείρημα τώρα είναι πια γνώριμο: -"δεν γίνεται αλλιώς", "εδώ κάνουμε διοίκηση" κλπ.  Γιατί όταν δεν απαγορεύει κάτι η "Αποκεντρωμένη Αρχή", το υπαγορεύει μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, ή είναι νόμος του Μνημονίου, που "αφού υπάρχει, πρέπει να εφαρμόζεται".
-Στη βάση αυτή, η Ρένα Δούρου με το επιτελείο που έχει επιλέξει, αγνοεί συστηματικά την αναγκαία πολιτική λειτουργία του ΠΣ. Το 85% των θεμάτων που εξέτασε το ΠΣ, από τις 7/09/2015, είναι 'πλίνθοι λίθοι κέραμοι, αφού δεν υπακούν σε κανένα σχεδιασμό για το Νομό Αττικής. 
-Αντιθέτως με ευθύνη της Περιφερειάρχου και του επιτελείου της,  το πρόγραμμα που υλοποιείται είναι κατά βάση αυτό της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να υποδέχονται τις εισηγήσεις των στελεχών της ΔΖ στο ΠΣ,  οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με επιφωνήματα όπως: "καλώς ορίσατε στον κόσμο της πραγματικότητας", "καλώς ορίσατε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας", "εμείς θα ψηφίσουμε, αλλά όταν εμείς φέρναμε τέτοιες προτάσεις στο ΠΣ, τα καταψηφίζατε όλα" κλπ.
-Το ζήτημα του προυπολογισμού της Περιφέρειας πήρε μεγάλη δημοσιότητα, όταν εισήλθε στο ΠΣ. Γιατί? Γιατί περιείχε όλα αυτά για τα οποία κατηγορήθηκε με ένταση προεκλογικά ο προηγούμενος Περιφέρειάρχης. Μεταξύ άλλων περιείχε, τις καταβολές εκατομμυρίων ευρώ σε Αλαφούζο για το γήπεδο του Παναθηναικού, σε Μελισανίδη για το γήπεδο της ΑΕΚ και Μπόμπολα-Λάτση για την ολοκλήρωση της χωματερής (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, πράγμα που με απόλυτο τρόπο είχε αποκλείσει η Ρένα Δούρου προεκλογικά. Στην κριτική που είχε ασκηθεί τότε, και από εμένα ως περιφερειακής συμβούλου, η απάντηση ήταν ότι τον Γενάρη του 2015 θα γίνει η πλήρης αναμόρφωση του προυπολογισμού, για να απηχεί περισσότερο το πρόγραμμα της ΔΖ.  Είμαστε στον Ιούλιο του 2015 και κάθε συζήτηση περί αναμόρφωσης έχει σταματήσει.
-Ένα θέμα απολύτως ενδεικτικό της πολιτικής της ΔΖ στο ΠΣ Αττικής είναι τα σκουπίδια. Δεν μπορώ να επεκταθώ στο παρών, θα επανέλθουμε ασφαλώς γιατί πρόκειται για τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό πρόβλημα. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί εδώ, είναι ότι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, είναι για πρώτη φορά τόσο καθαρά ορατή, όσο ποτέ στο παρελθόν. Επί διοίκησης Δύναμης Ζωής, η Περιφέρεια προχωρά μέσω των "τοπικών σχεδίων διαχ/σης" από τους Δήμους της Αττικής, σε ιδιωτικοποίηση της διαχ/σης της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Ένας τομέας που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κλάδο νεο-οικονομίας, παραδίδεται στα ιδιωτικά συμφέροντα. 
-Πολλές φορές σκέφτηκα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της δουλειάς στην περιφέρεια, ότι εδώ έχουμε συγκυβέρνηση με τις παρατάξεις του Πασοκ και της ΝΔ, έθεσα μάλιστα τη σκέψη αυτή, σε συζητήσεις με συντρόφους και συνεργάτες. Είχα και έχω την εντύπωση ότι η "εθνική συναίνεση" είναι γεγονός στην Περιφέρεια Αττικής από την αρχή και για τον πρόσθετο λόγο, ότι ουδείς έχει μετακινηθεί από τη θέση του, στις υπηρεσίες της περιφέρειας.
-Με το ξεκίνημα της δουλειάς της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ, έγιναν φανερές οι διαφορές στην "εφαρμοσμένη πολιτική" της Περιφέρειας και τις πρωτοβουλίες για το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης.
-Ένα εντυπωσιακό περιστατικό, ήταν το θέμα για την καθαριότητα των κτιρίων της Περιφέρειας, όπου η αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα  Ερμίνα Κυπριανίδου, εισηγήθηκε ότι την καθαριότητα πρέπει να αναλάβουν οι ΚΟΙΣΠΕ, ενώ σε άλλη εισήγηση η κ. Κυπριανίδου ανέπτυξε την ιδέα ότι ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανεργία είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
-Ένα δεύτερο περιστατικό, που είναι ενδεικτικό του επιπέδου αντίληψης της υποχρέωσης που έχουν αιρετοί του Σύριζα να είναι συνεπείς προς τα προεκλογικά προγράμματα με βάση τα οποία εκλέχθηκαν, ήταν το θέμα για την παραλία των Αστεριών της Γλυφάδας. Ένα θέμα που ο Σύριζα μαζί με τους κατοίκους και τα τοπικά κινήματα της περιοχής, εμπόδιζε για χρόνια να γίνει πεντάστερο ξενοδοχείο, με ότι σημαίνει αυτό, ψηφίστηκε από το ΠΣ Αττικής επί διοίκησης της Δύναμης Ζωής, με τις ψήφους του Πασοκ και της ΝΔ, γιατί 11 σύμβουλοι της ΔΖ δεν ψήφισαν. Ωστόσο εδώ υπάρχει και ένα άλλο ενδεικτικό στοιχείο: Στους 11 συμβούλους που καταψήφισαν, ή απείχαν ή ψήφισαν λευκό, υπήρχαν σύμβουλοι από όλες τις τάσεις του Σύριζα και συνεργαζόμενοι, ενώ αυτοί που ψήφισαν υπέρ προέρχονταν επίσης από όλες τις τάσεις του Σύριζα. 
- Εκεί όμως που φάνηκε με εκκωφαντικό τρόπο ότι κάτι τρέχει, ήταν το δημοψήφισμα. Με βάση τα όσα έγιναν από το ΟΧΙ και μετά, και τη βίαιη μετατροπή του σε ΝΑΙ, εξηγείται με σαφή τρόπο η δήλωση της Περιφερειάρχου στο εκλογικό της τμήμα: " Ο λαός έδειξε το δρόμο". Ποιό δρόμο άραγε?
-Οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ημερών δείχνουν ότι, για ένα μέρος της κυβέρνησης, ήταν καθαρό ότι το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής έπρεπε να είναι η διαχ/ση των μνημονιακών πολιτικών. Όπως ακριβώς και στην Περιφέρεια Αττικής. Εδώ και 15 ημέρες, η κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό,  «κούμπωσε» με την Περιφέρεια Αττικής, και έτσι έγιναν  δύο συγκοινωνούντα δοχεία, που πριν μερικούς μήνες κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι μια Κυβέρνηση με κορμό το Σύριζα και μια αριστερή διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής,  θα ήταν τόσο μακριά από τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των νέων και των γυναικών. Και αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Σημαίνει ότι η  κατεύθυνση των όσων γίνονται, βρίσκεται στον αντίποδα των αναγκών των ανθρώπων της εργασίας.

Φλώρα Νικολιδάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου