διαφημιση1

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι "αλήθειες" του κ. Σαμαρά, θα καταρρεύσουν στις 25 Γενάρη 2015.

-"εργασιακά δικαιώματα από τη μία- επιχειρηματική ανάπτυξη από την άλλη"
-"μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας- διευκόλυνση των προσλήψεων"
-"αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας"
-"μπορούμε να ανταγωνιστούμε ακόμα και τη Σουηδία"

Οι παραπάνω φράσεις είναι από την ομιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, στο interkontinental. Κάθε μια από τις φράσεις αυτές ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο. Σε άλλες προεκλογικές περιόδους η δυσκολία να παρακολουθήσεις το μπαράζ τέτοιου είδους τοποθετήσεων- πολύ μακριά από την πραγματικότητα- ήταν μεγάλη. Τώρα όμως, που με πρωτοβουλία του Σύριζα η συζήτηση αυτή είναι με ένταση και έκταση παρούσα τουλάχιστον 2 χρόνια, σε κάθε φράση του κ Σαμαρά, μου ερχόταν και η απάντηση. Αυτές τις απαντήσεις θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

1. Μια βασική επιδίωξη των πολιτικών που ασκήθηκαν με συγκεκριμένα "εργαλεία", ήταν η "μεταρρύθμιση" της αγοράς εργασίας. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι έτσι "διευκολύνθηκαν οι προσλήψεις". Η δική μου εμπειρία, λέει το εξής: -Πράγματι στον κύκλο των φίλων της κόρης μου, από μια κατάσταση γενικευμένης ανεργίας, άρχισε μια κινητικότητα. 2 νέοι βρήκαν δουλειά! Συγκεκριμένα: Η πρώτη ήταν τηλεφωνικές πωλήσεις συμβολαίων κινητής τηλεφωνίας. Μισθός 350 ευρώ+bonus επί των πωλήσεων, ασφάλιση επί των 350 ευρώ, πενθήμερη εργασία έξι ωρών την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του ωραρίου, ο εργαζόμενος φοράει ακουστικά και μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο. Στο τέλος του εξαώρου, και αφού έχει εισπράξει μια μεγάλη ποσότητα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το κεφάλι του βουίζει και χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες για να συνέλθει. 
-Η δεύτερη εργασία ήταν ταμίας σε εμπορική επιχείρηση. Μισθός 580 ευρώ, ασφάλιση, 6ήμερη εργασία με απαίτηση τις 2 από τις 6 ημέρες το ωράριο να είναι 9πμ-9μμ και τις 4 ημέρες, 11πμ-8μμ. Φυσικά η ασφάλιση θα ήταν για πενθήμερη και 8ωρη εργασία.
-Οπως καταλαβαίνετε κ. Σαμαρά, το προφίλ του εργαζόμενου στη μεταρρυθμισμένη αγορά εργασίας που επικαλείσθε, είναι ένας νέος άνθρωπος, που θα υπάρχει μόνο για να δουλεύει. Να υποθέσω ότι πρόκειται για συγκεκριμένη κατηγορία νέων ανθρώπων στην οποία επ'ουδενί περιλαμβάνονται τα παιδιά σας. Περιττό να σας πω ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα πτυχία των "εργαζομένων", θεωρήθηκαν αποκλειστικά προσωπική τους υπόθεση.
2. Στη φράση σας κ. Σαμαρά, για τον "περιορισμό της ασυδοσίας των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων", συνδέεται οπωσδήποτε και το προηγούμενο περί της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε επί τέλους να γίνουν οι επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Ασφαλώς δεν έχετε ακούσει τις κερδοφόρες επιχειρήσεις που σας επαναλαμβάνουν ότι το κέρδος τους δεν προέρχεται από τον εξαθλιωμένο εργάτη, αλλά από αυτόν που έχει προλάβει να αναπαράξει την εργασιακή του ικανότητα για την επόμενη μέρα. Και στα δυο είδη "μεταρρυθμισμένης" εργασίας που σας ανέφερα ο εργαζόμενος ή δεν έχει να φάει, ή δεν προλαβαίνει να φάει. Πάσχει δηλ. στα βασικά η "μεταρρύθμιση".
-3. Στην επόμενη φράση σας για την αξιοποίηση "επιτέλους", όπως είπατε, της δημόσιας περιουσίας, δε θα μείνω πολύ, απλώς θα υπενθυμίσω ότι η άποψή σας ήταν να ξεπουληθεί το ελληνικό με 90 ευρώ το μ2!!! Θέλω να πάω στο αμέσως επόμενο:
4. Στο ταξικό σας όραμα, που κατά καιρούς εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και από σας: -"μπορεί η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική προς τη Φιλλανδία, ακόμα και τη Σουηδία". Εντυπωσιακό πόσο χαμηλά είναι ο πήχης της τάξης σας για τη χώρα μας. Ζητώ συγγνώμη, αλλά δείχνει έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Τυχαίνει όμως με την ιδιότητά μου, ως περιφερειακή σύμβουλος, να παρακολουθώ το θέμα των σκουπιδιών κ. Σαμαρά. Και έτσι μπορώ να σας πω ότι δεν πρόκειται να γίνουμε Σουηδία αλλά ούτε και Φιλανδία,  όσο εσείς ή ο κ. Παπανδρέου, ή ο κ. Βενιζέλος και άλλοι όμοιοι, θα κυβερνάτε αυτόν τον τόπο. 
-Μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής παράγονται ημερησίως 6.000 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων το 70% τουλάχιστον είναι υλικά ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να στήσουμε έναν ολόκληρο κλάδο εναλλακτικής οικονομίας, που θα δημιουργήσει εργασία, έσοδα, συλλογική συνείδηση και μεγάλο όφελος για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια βασική πολιτική επιλογή: να μην δοθεί και αυτή η δυνατότητα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ποια είναι η αλήθεια σας εδώ κ. Σαμαρά? Είναι αυτή που διαπιστώνουμε στην πράξη όσες και όσοι ασχολούμαστε με το θέμα: -χαριστικές συμβάσεις στους εθνικούς εργολάβους για εκμετάλλευση υποδομών που κόστισαν εκατομμύρια στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η επιλογή σας. Γι'αυτούς πραγματοποιείτε και τη "μεταρρύθμιση" της αγοράς εργασίας, γιατί θα χρειαστούν σκλάβους για τα κέρδη τους. 
-Εμπόδια στην Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων προς όφελος των δημοτών τους και συνεχείς προσπάθειες μείωσης των αρμοδιοτήτων της. Αυτή είναι η αλήθεια σας για το κράτος και το δημόσιο. Το θέλετε μια μηχανή πολιτικής πελατείας, ερευνητικό και εκτελεστικό όργανο των έργων που αναλαμβάνουν οι "υμέτεροι". Κρατικός και διοικητικός μηχανισμός, όργανο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η αλήθεια σας κ. Σαμαρά, όταν ένας υπάλ/λος κάνει καλά τη δουλειά του και αντιστέκεται π.χ. στον αποχαρακτηρισμό του ρέματος που περνά κάτω από τον κατασκευαζόμενο ΧΥΤΑ Γραμματικού, απλώς μετακινεί τον υπάλ/λο. Η αλήθεια σας, οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία μας, να παραδίδουν κάθε μέρα, τόνους ειδικών αποβλήτων, επικίνδυνων και μολυσματικών, σε έναν παράνομο ιδιωτικό αποτεφρωτήρα, προς 1.700 ευρώ τον τόνο!!!! Κάθε μέρα. Από τις 4/09/2014, με πρωτοκολλημένο έγγραφο ζητώ από το Δήμο Φυλής, τη χωροθέτηση του Αποτεφρωτήρα ΑΕ, και στα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχουμε ανταλλάξει με τους αρμόδιους του δήμου, παίρνω σταθερά την ίδια απάντηση: "δεν υπάρχει χωροθέτηση". Κι'όταν ζητάω γραπτώς την απάντηση αυτή, το ίδιο σταθερά μου λένε: "δεν μπορώ να σας τη δώσω γραπτώς". Αυτές είναι οι αλήθειες του κράτους σας κ. Σαμαρά. Οι αλήθειες σας τρομοκρατούν τον απλό κόσμο και στήνουν φράγματα υπεράσπισης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο που αυτή τη φορά χάσατε. Η συζήτηση δεν είναι μια γενικόλογη πολιτικολογία γι'αυτές τις εκλογές. Είναι μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση για τα προβλήματα και τη λύση τους. Αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που κάνει τόσο ρεαλιστική τη νίκη του Σύριζα στις 25 Γενάρη. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια.

Φλώρα Νικολιδάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου