διαφημιση1

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Θέλετε να μιλήσουμε ειλικρινά?

Ο Χρήστος Λάσκος παρεμβαίνει στο μετεκλογικό σκηνικό τονίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία της «μεγάλης πατριωτικής παράταξης».
Αναλύει σε εντελώς πρόσφατο άρθρο στο Rednotebook, την ιδέα μιας πιο «ταξικοποιημένης κοινωνικής συμμαχίας», που θα γίνει η βάση για την κυβέρνηση της αριστεράς.
Και καταλήγει:
«Έτσι και μόνο έτσι μπορεί η ριζοσπαστική Αριστερά να νικήσει. Και είναι τόσο προφανές που απορώ γιατί χρειάζεται διαρκώς να επανερχόμαστε. Πολύ περισσότερο, που το υπογραμμίζουν δεόντως και οι συνεδριακές μας αποφάσεις».
Ο Κώστας Χρυσόγονος, στην Αυγή της Κυριακής (8/06/2014), εκτιμά ότι το ενιαίο κόμμα του Σύριζα «που αριθμεί περίπου 40.000 μέλη», υπολείπεται πολύ του αριθμού των ψηφοφόρων του Σύριζα. Τονίζει δε ο Κ. Χρυσόγονος την ανάγκη «να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος», πραγματικά αυτή τη φορά, (προφανώς δεν του αρκεί το προηγούμενο άνοιγμα), έτσι ώστε να δημιουργηθεί η «ευρεία κοινωνική συμμαχία» που θα στηρίξει «όχι μόνο εκλογικά, αλλά και πολιτικά την κυβέρνηση της Αριστεράς». Ο Κώστας Χρυσόγονος, βλέπει ως στήριξη της κυβέρνηση της αριστεράς, ένα κοινωνικό αχταρμά και το επιζήμιο είναι ότι αυτό το θέλει και μέσα στο κόμμα.
Τόσο ο Χρ. Λάσκος, όσο και ο Κ. Χρυσόγονος, κινούνται στο Σύριζα στο χώρο της λεγόμενης πλειοψηφίας. Μιας πλειοψηφίας χωρίς ιδεολογικό ιστό, χωρίς καν μια ταύτιση πολιτικής ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος και των καθηκόντων που απορρέουν από αυτό.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς επίσης κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αλλά με μια πολιτική συναντίληψη, που της επιτρέπει μια πιο συγκροτημένη εμφάνιση ως τάσης του ενιαίου Σύριζα, μιλά για μια νέα ριζοσπαστικοποίηση του Σύριζα. «Ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης», όπως το ονομάζει, θέση που βρίσκεται πολύ κοντά στη θέση του Χ. Λάσκου, ο οποίος εκπροσωπεί μια σημαντική τάση στα πλαίσια της πλειοψηφίας, για μια «πιο ταξικοποιημένη κοινωνική συμμαχία».
Επομένως, αφού αυτό που γίνεται εντός Σύριζα, εκφράζει και μια κοινωνική δυνατότητα, ένα θετικό στοιχείο που κατέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μια πιο αριστερή συσπείρωση τόσο εντός, όσο και εκτός Σύριζα. Πράγμα κόντρα αντίθετο στη θέση της υπόλοιπης πλειοψηφίας «για μια μεγάλη δημοκρατική και πατριωτική παράταξη».
Η κίνηση αυτή που εμφανίζεται αχνά-αχνά εντός Σύριζα, εδώ και καιρό, θα είναι σπουδαίο να πάρει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα και κυρίως χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος. Υπάρχουν σοβαρά σημεία συμφωνίας. Τα σημεία διαφωνίας που κυρίως εντοπίζονται στο «τι είναι το κόμμα και γιατί πολεμούν οι σοσιαλδημοκράτες»,  θα διευκολυνθούν και αυτά.
Ο αντίπαλος δεν αστειεύεται. Το ζούμε κάθε μέρα. Αφού τους δικούς τους ανθρώπους τους χρησιμοποιούν ως αναλώσιμα, σκεφτείτε τι θα κάνουν με τους δικούς μας. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο.
Κι αν, ένα γήπεδο, αυτό της ΑΕΚ, γίνεται μέσο εκβιασμού προς τη νέα δημοτική αρχή της Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, σκεφθείτε πόσους εκβιασμούς δέχεται ο Σύριζα και ο ίδιος ο Πρόεδρος του, αλλά και πολλά στελέχη που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική του.
Η λύση είναι μία: όλο αριστερά, τέρμα το τιμόνι, ανοιχτά όμως η στροφή. Οποιαδήποτε υποχώρηση αυτή τη στιγμή θα είναι μοιραία. Ο λαός μίλησε και ανέδειξε τον Σύριζα ως μια «σταθεροποιημένη αριστερή δύναμη».( Χ. Βερναρδάκης, rednotebook).
Το αριστερό μέτωπο, εντός Σύριζα, μπορεί να αναδειχθεί πλειοψηφική δύναμη. Πρόκειται για δυνατότητα που θα πολεμηθεί λυσσαλέα, εντός και εκτός των τειχών. Πρέπει όμως να γνωρίζουν «οι εντιμότατοι φίλοι μας», ότι δεν καταθέσαμε, μιλώντας για τη γενιά μου, 40 χρόνια ζωής, για να ζήσουμε την ξαναζεσταμένη σούπα της «κεντροαριστεράς», που αποτελεί πλέον ένα φάντασμα μιας και η κοινωνική βάση του κέντρου, έχει μετακινηθεί αριστερά. Και όταν τα μικροαστικά στρώματα κινούνται αριστερά, δεν φτιάχνουμε «μεγάλες δημοκρατικές και πατριωτικές παρατάξεις», αλλά κοινωνικές συμμαχίες που η ταξική τους αναφορά, ανοίγει το δρόμο για ένα δεύτερο βήμα ριζοσπαστικοποίησης των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών, των νέων και των φτωχοποιημένων  ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και μικροεπιχειρηματιών.

Φλώρα Νικολιδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου