διαφημιση1

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014


Ο ραδιοφωνικός σταθμός "105,5 στο κόκκινο", έχει κάθε Σάββατο μια εκπομπή με τίτλο "θεωρία στο αέρα". Την ευθύνη της εκπομπής έχει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Σήμερα, το θέμα ήταν ο ευρωσκεπτικισμός. Καλεσμένος ο κ. Σ. Τομπάζης, οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου στην Κύπρο, συνεργάτης του Ινστιτούτου.

Λέει ο κ. Τομπάζης: "ουσιαστικά η κρίση χρέους που ζούμε σήμερα, του επαχθούς χρέους, είναι οι φόροι που δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι"

Και παρακάτω, αναλύοντας γιατί η τρόικα, ακυρώνει με τις αποφάσεις της το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, λέει: "η τάση του ποσοστού κέρδους να μειώνεται, δεν είναι μια κλασσική κρίση. Οφείλεται στον διαστρεβλωτικό ρόλο της τρόικα"

Σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση δεν υπήρχε η άλλη άποψη. Πήρα τηλ. και ρώτησα: "δηλ. φαντάζεστε έναν καπιταλισμό χωρίς πλουσίους" ? Δεν πήρα απάντηση.

Το σχόλιό μου: Σήμερα αναπτύσσεται από ειδκούς του Σύριζα η άποψη ότι αν πληρώσουν οι πλούσιοι το πρόβλημα της κρίσης θα αντιμετωπιστεί.

Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Οπωσδήποτε. Αλλά ποια είναι η οικονομία που δημιουργεί πλουσίους? Υπάρχουν άραγε δομικά χαρακτηριστικά που σκοπό έχουν να συγκεντρώνεται το χρήμα στα χέρια λίγων? Είναι προσαρμοσμένα τα φορολογικά συστήματα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αυτός ο σκοπός?

Αν η συλλογιστική του Σύριζα, όχι όλου ευτυχώς, κινείται στα πλαίσια της καλλίτερης δημοσιονομικής διαχείρισης του οικονομικού αποτελέσματος της υπάρχουσας παραγωγικής μηχανής, μάλλον βρισκόμαστε μπροστά στον τετραγωνισμό του κύκλου: -τι σφάζονται τόσα χρόνια οι λαοί? - γιατί στη σημερινή Ελλάδα, φτάνουν 100 διαδηλωτές για να εκδηλωθεί η μανία καταστολής του σύγχρονου κράτους? προς τι τελικά το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός? Φτάνει να φορολογήσουμε τους πλούσιους.

Κακόμοιρε Μάρξ, πέθανες από φυματίωση, σακάτεψες την οικογένειά σου για να μας εξηγήσεις πως προκύπτει αυτό το ρημάδι το κέρδος, αλλά που.....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου